På Toppens fælles værdier: glæde, udvikling, og fællesskab, danner grundlag for det pædagogiske arbejde sammen med de styrkede pædagogiske læreplaner.
I vuggestuen har vi et særligt fokus på at skabe nærvær og tryghed for børnene. Derfor tager vi i vores arbejde udgangspunkt i at skabe tætte relationer til hvert enkelt barn, så barnet hurtigt oplever at føle sig trygt når det er hos os. Et trygt barn har overskud til at udforske den omgivende verden, afprøve nye ting og tage imod nye udfordringer, og dermed er barnets oplevelse af tryghed også selve grundlaget for dets udvikling og læring. Alle børn har en medfødt trang til at opleve fællesskab og samhørighed med andre. Det er vores opgave at hjælpe det enkelte barn med at indgå i disse fællesskaber og skabe relationer til både personalet samt de andre børn.
Vi ønsker at alle børn skal føle sig set og hørt. Vi bestræber os på at skabe et roligt og forudsigeligt miljø, hvor der er tid til at se hvert enkelt barn. Særligt i vuggestuen er barnet afhængig af den voksnes evne til at sætte sig ind i dets følelser og hjælpe med at sætte ord på disse. På dette alderstrin har barnet endnu ikke et udviklet sprog. Det er derfor væsentligt, at den voksne tager sig tid til at aflæse barnets intentioner – altså til at forstå den intention, der ligger bag en given handling. I den forbindelse vægter vi blandt andet tydelighed og empati hos personalet.
I dagligdagen deler vi ofte børnene op i mindre grupper for at skabe ro til fordybelse og leg. Dette kan både være på den enkelte stue, samt på tværs af stuerne i aldersopdelte grupper. Vi arbejder med både voksen- og børneinitierede aktiviteter. Herved præsenterer vi både barnet for noget nyt, samt følger børnenes egne initiativer. Fælles opmærksomhed om noget med udgangspunkt i barnets initiativer bidrager til at udvide børnenes forståelse og dermed danne basis for udvikling og læring. Med udgangspunkt i legen.
Vi har desuden fokus på, hvordan rummenes indretningen har indflydelse på legen. Dette vil vi fortsat arbejde med i takt med, at renoveringen af huset færdiggøres.
Dagligdagen i Børnehuset Bakkebo
Børnehuset Bakkebo åbner kl. 6.45 (fredag kl. 6.30) Vi starter dagen stille og roligt fælles på en af stuerne. Der er morgenmad indtil kl. 7.20 for de børn, der har brug for det. Morgenmaden kan bestå af havregrød og havregryn med mælk.
Vi er fælles indtil kl. 8.00, herefter fordeler vi os på to stuer, hvor vi leger og hygger. kl. 9.00 samler vi børnene til samling. Til samling siger vi godmorgen til hinanden, snakker om, hvem der er kommet og hvem vi evt. mangler. Vi synger også et par sange og bruger rim og remser. Børnene nyder meget denne stund. De får en følelse af, at være en del af et fællesskab og de øver sig i at holde fokus, at koncentrere sig og at være opmærksom. Børnene øver sig i at lytte til hinanden og vente på tur. Samlingsstunden udgør et trygt, forudsigeligt og tilbagevendende ritual, som vækker genkendelses glæde hos børnene. Børnene får herefter lidt frugt og grønt.
Efter samlingen starter formiddagens aktiviteter. Det er forskellige aktiviteter vi har på programmet og ofte vil vi komme til at dele vuggestuen op i mindre grupper. Det veksler imellem styret aktiviteter og mere fri leg, på legepladsen, på stuen og andre steder i huset.
For børnehavebørnene etablerer vi aktiviteter med børnehavebørn fra Hvinningdal Børnehus, så også børnehavebørnene møder jævnaldrende legekammerater. Dette er fast struktur i den overgangsfase frem til vi har en stor børnehavegruppe.
Ca. Kl. 10.45 spiser vi frokost som er tilberedt i Hvinningdal børnehus eller Kærsgård Børnehus.
Efter frokost er det tid til en middagslur for de fleste børn. Nogle af de yngste vuggestuebørn kan godt have behov for 2 lure i løbet af en dag, og dette tager vi selvfølgelig hensyn til. De børn hvor dette er tilfældet bliver som regel puttet efter samling og igen om eftermiddagen. Tidspunktet varierer efter behov.
Ca. kl. 14 spiser børnene eftermiddagsmad. Resten af eftermiddagen går med aktiviteter og leg enten ude eller inde.
Vi lukker kl. 17.00 (fredag kl. 16.30)
Pædagogiske læreplaner
Siden 2004 har alle dagtilbud i Danmark skulle arbejde med børns læring med udgangspunkt i pædagogiske læreplaner. I juni 2018 kom der ny lovgivning som betyder en styrkelse af de pædagogiske læreplaner. Alle daginstitutioner skal udarbejde et fælles pædagogisk grundlag med en række centrale elementer som leg, dannelse, fællesskaber mm. Implementering af de nye styrkede læreplaner er et 2 årigt projekt, som Børnehuset Bakkebo naturligvis vil være en del af.